Gelişmiş ülkelerde, mekanize sistem olarak bilinen robotlar çalışıyor ve madeni robotlar çıkarıyor. Madenciler ise uzaktan kumandayla bu robotları yönlendiriyor. Aynı zamanda, madenlere iletişim ağı bulunuyor. Madencilerin kemerinde bulunan takip sistemleriyle; telefon, robotlar, havalandırma sistemi, sensörler veya görüntüleme sistemi gibi birçok ekipman, kontrol odasına bağlanıyor. Böylece facia anlarında acil müdahale gerçekleştiriliyor.
Bu ülkelerdeki, maden çıkarma teknolojileri ise şunlardır:
Havalandırma: Madene yerleştirilen sensörlerle, madencilerin oksijen ihtiyacı hesaplanıyor. Havalandırma madencilerin çalıştığı noktaya gereken havayı gönderiyor.
Robotlar: Özel bıçaklara sahip olan robotlar, uzaktan kumandayla yönetiliyor. Çıkarılan kömürler ise, özel kızak sistemiyle madenden dışarıya çıkarılıyor.
Takip sistemi: Madenlere kurulan fiber optik ve bakır kablo ağlarıyla takip sistemi oluşturuluyor. Kurulan özel cihazlarla, madenciler ve tüm araçların yerleri anlık olarak tek tek tespit edilebiliyor.
Yeraltı telefonu: Kurulan iletişim ağları üzerinden sesli görüşmeler yapılabiliyor. ‘VoIP’ telefonlarla kurulan sistemde, yedekli hatlarla bağlantının facia anlarında da kopmaması sağlanıyor.
Sensörler: Madenlerin en önemli güvenlik tedbirlerinden biri sensörlerle alınıyor. Madenlerdeki oksijen ve karbonmonoksit oranları bu sensörlerle anlık olarak ölçülüyor. Bu veriler 10 mili saniyede yeryüzündeki kontrol odasına iletiliyor.
Yangın söndürme: Grizu patlamalarında, hızlı söndürme yapabilecek özel bir karışıma sahip sıvılar devreye giriyor. Galerilere yakın bir noktaya kadar çekilen borularla, bu sıvı, patlamalarda ortaya çıkan yangını hızlı bir şekilde söndürüyor.
Kontrol odası: Kontrol odalarından, madencilerin konumu, oksijen ve karbondioksit oranlarının yanı sıra çıkarılan kömür miktarı da görüntülenebiliyor.
Kaçış odaları: Kullanılan kaçış odaları sayesinde yangın veya patlama sonrasında kaçış odalarına sığınan madenciler 30 güne kadar hayatta kalabiliyor.
Işıklandırma: LED ışıklandırma sistemi, hem madendeki kömür çıkarılan galerilerde hem de madencilerin kasklarında bulunuyor. Özel tasarlanan halojen yansıtma sayesinde, bu ledlerde, gün ışığına yakın renk sıcaklığı kullanılıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder