11 Ocak 2019 Cuma

Çeçe Sineği


Her görülen karasinek, pek de o kadar masum değil. Özellikle, "çeçe sineği". Vahşi timsahlar ve piranhalar gibi korkutucu olmasa da bu sinek tarafından ısırılmanın da oldukça tehlikeli sonuçları var. Nitekim bu sinek, uyku hastalığına yol açan "trypanosoma gambiense" parazitini taşımakta ve bu parazit tedavi edilmezse, insanı "ölüm uykusu"na yatırarak yaşamına son verebiliyor.

Çeçe sineği, Çift Kanatlılar (Diptera) takımının Muscidae Familyası'ndan Glossina cinsinden sineklerin genel adıdır. İnsana uyku hastalığını bulaştıran çeçe sineği, Orta ve Batı Afrika’da özellikle de Zaire'de ırmak kenarlarında yaşamakta. Boyu 6-16 mm arasında değişen sineğin rengi ise kahverenginin değişik tonlarında. Çeçe sineğinin yaşam süresi 1-3 ay kadar.

Bu sinek tarafından ısırılırsanız ve uyku hastalığına yakalanırsanız, sanırım "Suramin" ya da "Pentamidin" adlı ilaçları kullanmak gerekiyor. Ama kesin tedavi için araştırmalar devam ediyor. Uyku hastalığı deyince, gece gündüz leylâ gibi ortalıkta dolaşmak ya da sürekli uyumak gibi bir şeyi düşünmemek gerekiyor. Bu hastalığa yakalanırsanız, ilk belirtiler, sineğin ısırdığı yerde 1-2 hafta içinde oluşan sert, ağrılı ve kırmızı renkte yaralar olarak karşınıza çıkıyor. O bölgeye yakın lenf bezlerinde de şişme görülüyor. Hastalık ilerlediğinde ise kişide uykuya yatkınlık, felç, yürüyememe, konuşmada bozukluk, bayılma, kişilik değişikliği gibi belirtiler görülüyor. Sinir dokusunu yok eden parazit, maalesef komaya ve ölüme yol açıyor.

Taksonomi
Regnum (Alem)= Animalia (Hayvanlar)
Phylum (Şube) = Arthropoda (Eklembacaklılar)
Classis (Sınıf) = Böcekler
Ordo (Takım) = Diptera (Çift kanatlılar)
Suborder (Alttakım) = Brachycera (Karasinekler)
Zoosubsectio = Calyptratae
Superfamilia = Hippoboscoidea
Familia = Glossinidae
Genus = Glossina
Muscidae: Diptera takımında bulunan, Fannia, Haematobia, Glossina, Musca, Muscina ve Stomoxys gibi cinsleri içeren yedi yüzden fazla türü bulunan sinek ailesi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Susmak